Klik voor link
12 november 2024, Flor Linckens
Ingrid Simons: de ziel van het landschap in de schilderkunst
Tot en met 21 december presenteert Livingstone Gallery in Den Haag de solotentoonstelling ‘Winter Solstice’ van Ingrid Simons, een kunstenaar die bekend staat om haar poëtische verkenning van landschappen. De titel van de tentoonstelling verwijst naar de kortste dag van het jaar, een symbolisch moment van verstilling en reflectie, perfect passend bij de ingetogen sfeer van haar werk, waarin ze subtiele nuances van licht, duisternis en de overgangen daartussen onderzoekt. De tentoonstelling vormt een vervolg op haar eerdere museumsolotentoonstelling ‘Midzomernacht’ in Museum Nairac (2023-2024). Terwijl ‘Midzomernacht’ de langste dag van het jaar vierde, legt ‘Winter Solstice’ het keerpunt van licht naar duisternis vast, wat Simons’ interesse in de cyclische aard van de tijd weerspiegelt.
De tentoongestelde werken variëren in abstractieniveaus: sommige van deze sublieme landschappen weerspiegelen wintertaferelen, terwijl andere slechts de kleuren en emoties van een soortgelijk landschap weerspiegelen. De kunstenaar vertelde aan het Steendrukmuseum: “Ik creëer een schilderkunstige illusie van een landschap; onwerkelijke landschappen van de ziel en het geheugen.” Elementen als bomen, paden en luchten zijn soms waarneembaar, maar worden opnieuw bedacht om samen te smelten tot een unieke wereld, alsof je naar een herinnering aan een landschap kijkt. Door deze aanpak biedt Simons de kijker een intens persoonlijke weergave van de natuur, niet gebaseerd op een specifiek landschap. Ze wil het concept landschap zelf deconstrueren en ontmantelen en ruimte maken voor een nieuwe realiteit. Haar werk roept op tot een hernieuwd bewustzijn van de relatie tussen mens en natuur en nodigt kijkers uit om na te denken over hun eigen plek binnen dit grotere geheel.
Simons is een multidisciplinaire kunstenaar die voornamelijk met olieverf op linnen werkt, maar zijn praktijk uitbreidt naar keramiek, performance, korte film en, meer recentelijk, werken op papier. Haar artistieke praktijk is diep geworteld in haar fysieke en emotionele ervaringen met de natuur, en haar werk is sterk beïnvloed door creatieve residenties in Noorwegen, Portugal en (bij Livingstone Projects in) Berlijn. Naast schilderijen omvat deze tentoonstelling ook keramische stukken. Haar interesse in keramiek begon tijdens haar residenties in Portugal, waar ze samenwerkte met lokale meesters en traditionele technieken leerde. Ze haalt ook inspiratie uit shinrin-yoku, of ‘bosbaden’, een Japanse praktijk van onderdompeling in de stilte en magie van het bos.
De kunstenaar beschouwt schilderen als een zeer fysiek en intuïtief proces, resulterend in wat zij omschrijft als ‘expressieve ruimtes’. Op het doek brengt ze dikke lagen verf met verschillende texturen aan, waarbij ze vaak nat-in-nat werkt. Door haar proces van het opbouwen en afbreken van structuren op het doek, probeert ze te deconstrueren en opnieuw te verbeelden, waarbij ze streeft naar evenwicht. Deze aanpak weerspiegelt haar voortdurende onderzoek naar de essentie van een landschap.
Ingrid Simons is geboren in 1976 in Eindhoven en studeerde in 1999 af aan de Academie voor Kunst en Vormgeving in ‘s-Hertogenbosch. Haar werk bevindt zich in de collecties van Museum Bommel van Dam, LUMC en Achmea, en is tentoongesteld in Kunstmuseum Den Haag , het Noordbrabants Museum, Museum Van GoghHuis, Palacio Dom Manuel in Evora, Museum Belvédère, het Kunstmuseum van Nanjing, Kunsthal KAdE, het Bonnefantenmuseum, Museum De Fundatie, het Van Abbemuseum en Museum De Pont. Zowel in 2005 als in 2008 werd ze genomineerd voor de Koninklijke Prijs voor Moderne Schilderkunst.
*****
Portretten van creatief bezige landverhuizers #2
Van interpretatie naar beleving
“Dämmerung
een intrigerend spel met licht en donker” (2019)
door Rick Vercauteren
Ingrid Simons (Eindhoven, 1976) is een dynamische, reislustige en veelzijdige kunstenaar die zowel in haar atelier net buiten Eindhoven als in tijdelijke gastateliers, op uiteenlopende formaten, expressief ogende, altijd sterk geabstraheerde werken maakt. Zelfs doeken die relatief klein van formaat zijn, hebben een grote zeggingskracht. Tijdens het schilderen durft Simons te variëren met betrekking tot de gesuggereerde ruimten, standpunten van haar ‘camera’, de samenstelling van het coloriet en de over elkaar heen tuimelende, energetische gestes in de nu eens staande en dan weer liggende composities
Extract uit de publicatie “Dämmerung, Ingrid Simons”, eerste alinea van het essay
***
“Waar water samenvloeit met ander water”,
Cacaofabriek, Helmond (2019)
Door Daan Rau (B)
Ingrid Simons (°1976) ten slotte is de jongste in dit gezelschap en laat zich zien als een begenadigde en geestdriftige kunstenares die geïnteresseerd is in het deconstrueren en opnieuw samenstellen van het landschap tot een fysiek overweldigende en overheersende natuur. Ze ontstaan vanuit het schilderen zelf, maar dat belet niet dat ze ons, kleine mensen, herinneren aan de kracht van die natuur waar wij ook deel van uitmaken.
Het is iets wat wij soms dreigen te vergeten en daarom is deze tentoonstelling een goede gelegenheid om dat tot ons wat te laten doordringen. Het helpt ons misschien een beetje om ons superioriteitsgevoel wat te temperen en ons tot betere meesters van de wereld te laten worden. En laat dat vooral weten aan de politici en onze zogenaamde leiders. Het moeten niet enkel de scholieren zijn die dat doen.
27 januari 2019
***
Interview kM magazine (2018)